<B:LOOP VALUES='DATA:POSTS' VAR='POST'><B:INCLUDE DATA='POST' NAME='POST'></B:INCLUDE></B:LOOP> ~ <DATA:BLOG.TITLE></DATA:BLOG.TITLE> <DATA:BLOG.PAGETITLE></DATA:BLOG.PAGETITLE>

Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 februarie 2011

La ce sunt bune caloriile?

         Pentru buna functiunonare a organismului este necesar un aport constant de energie.Aceasta energie este asigurata de catre glucidele,lipidele si proteinele continute in alimente.Ea este exprimata in kilocalorii(kcal sau in kilojouli (kj) dar,de obicei,se utilizeaza termenul de calorie (cal).
Astfel:
               1 gram de proteine = 4 kcal
               1 gram de glucide = 4 kcal
               1 gram de lipide = 9 kcal
               1 kcal = 4,18 kj
          Necesarul zilnic de energie pentru o persoana depinde i,n principal, de greutatea persoanei respective,activitatea fizica,sex si varsta.
          Fiecare organism are nevoie de un aport minim de calorii pentru mentinerea vietii ( respiratie, diestie, circulatia sangelui,adaptarea la temperatura externa etc.)
          Desfasurarea activitatii zilnice necesita energie suplimentara care se obtine prin consumul caloriilor.Cu cat ne miscam mai mult,cu atat se consuma mai multe calorii.
          Echilibrul energetic ( si cel ponderal) inseamna a mancam atat cat cosumam.Surplusul de energie din alimente se depune in mare parte sub forma de tesut gras.
          Pentru un adult sanatos,cu greutatea normal si activitate fizica de intensitate medie, sunt necesare zilnic 2000 - 2500 kcal.Exista recomandari speciale pentru copii, femei insarcinate sau care alapteaza si batrani.
          Greutatea normala se apreciaza folosind Indicele de Masa Corporala ( IMC) si Circumferinta abdominala.
           IMC = greutatea in kilograme/(inaltimea in metri patrati), cu valori normale de 18,5 - 25 kg/mp. Circumferinta abdominala trebuie sa fie < 80 cm la femei si < 94 la barbati.Orice valoare mai mare a IMC sau/si a Circumferintei abdominale inseamna suprapendere sau obezitate si implica risc crescut de aparitie a bolilor cronice,deci ar trebui tratate la medicul nutritionist.
           Pentru persoanele sedentare,se recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata zilnic,care poate fi reprezentata de:

  1. mersul pe jos in ritm vioi
  2. alergat usor
  3. dansat
  4. mers pe bicicleta
  5. gradinarit
  6. inot,gimnastica aerobica
 - orice sport de echipa (fotbal,baschet,handbal etc.)


           Activitatiile profesionale din punct de vedere al consumului energetic,se clasifica in:
- activitati usoare : functionari,avocati,medici,profesori,arhitecti;
- activitati medii : muncitorii din industria usoara,studenti,agricultori - munci mecanizate,militari,comerciantii;
- activitati grele : anumite categorii de agricultori,forestieri,militari in campanie,mineri,otelari,turnatori,atleti,dansatori;
- activitati deosebit de grele : atleti,taietori de lemne,constructori (femei)

Ce este alimentatia sanatoasa?

In primul rand alimentatia sanatoasa nu presupune ca anumite mancaruri sa fie interzise,iar unele obligatorii.Trebuie doar a existe un echilibru intre alimentele din dieta,avand drept scop obtinerea si mentinerea unei greutati corporale normale,cresterea calitatii vietii si minimalizarea riscului aparitie bolilor.
Varietatea alimentelor consumate permite organismului a primeasca toti nutrienti esentiali,in special vitamine si minerale necesare mentinerii sanatatii.
"Piramida alimentara" reprezinta exprimarea grafica a recomandarilor nutritionale,a cantitaiilor si tipurilor de alimente ce trebuie consumate zilinic pentru a mentine starea de sanatate.Ea subliniaza echilibrul,varietatea si moderatia cu care este necesar,ca alimentele sa fie consumate, oferind posibilitatea alegerii in functie de cultura,obiceiuri familiale,religie, costul si disponibilitatea alimentelor, alergii si intolerante alimentare. Indicatiile sunt exprimate in proportii de alimente, al caror consum zilnic va furniza toti nutrienti esentiali.
Variatia dintre minimum si maximum in ceea ce priveste numarul de portii depinde de nevoiile energetice si de preferintele alimentare personale.Consumand alimente din toate " etajele" piramidei, se realizeaza un aport adecvat de proteine,glucide si lipide,vitamine si minerale.Nu este indicat sa "sarim" mese - mai ales micul dejun,care este cel mai important.
Alaturi de o alimentatie sanatoasa,activitatea fizica efectuata zilnic aduce reale beneficii scazand riscul de aparitie a obezitatii,diabetului zaharat si bolilor cardiovasculare,a osteoporozei si cancerelor.