<B:LOOP VALUES='DATA:POSTS' VAR='POST'><B:INCLUDE DATA='POST' NAME='POST'></B:INCLUDE></B:LOOP> ~ <DATA:BLOG.TITLE></DATA:BLOG.TITLE> <DATA:BLOG.PAGETITLE></DATA:BLOG.PAGETITLE>

Totalul afișărilor de pagină

joi, 3 februarie 2011

Din ce sunt compuse alimentele?

Alimentele sunt compuse din trei categorii si anume:

Glucidele (Carbohidratii):


- sunt cel mai accesibil combustibil din care organismul nostru isi obtine energia;
- arderea lor asigura functionarea normala a organelor importante din corpul nostru;
- in functie de structura lor se impart in glucide simple (de ex.zaharul) si complexe ( de ex. painea);
- glucidele complexe trebuie consumate in cantitati mai mari in alimentatia zilnica,deoarece se absorb lent din intestin,fara sa supuna organismul la eforturi mari de reglare a concentratiei glucozei in sange(glicemiei);
- glucidele trebuie a aduca 50-55% din aportul zilnic de energie


Surse de glucide :
- glucidele simple provin din fructe,miere de albine,lapte si produse lactate;
- glucidele complexe provin din cereale si legume;




Proteinele:


- sunt principalul material de constructie al organismului;
- toate proteinele sunt formate din aproximativ 20 de aminoacizii,dintre care 9 nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie adusi din alimentatie ( aminoacizii esentiali);
- proteinele cu continut mai mare de aminoacizi esentiali sunt mai valoroase pentru organism;
- proteinele trebuie a aduca 10-15%(maxim 20%) din aportul zilnic de energie.


Surse de proteine:
- proteine complexe (care contin toti aminoacizii esentiali),provin din carne,peste,oua,produse lactate,soia;
- proteinele incomplete ( din care lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali),provin din cereale si din legume;




Lipidele(Grasimile)


- sunt  principala forma de depozit energetic al organismului,dar au si alte roluri in alcatuirea si functia diverselor celule ale corpului;
- lipidele trebuie sa aduca maximum 30 % din apotul zilnic de energie;
- lipidele se impart in lipide saturate si nesaturate, in functie de structura acestora;
- lipidele nesaturate au rol protector impotriva apatitiei bolilor cardiovasculare si trebuie sa reprezinte 2/3 din cantitatea totala de grasimi consumate;
- unii acizi grasi nu pot fi sintetizati in organism (acizii garsi esentiali) si trebuie adusi din alimentatie;
- colesterolul este o substanat care provine atat din alimente de origine animala,cat si din sinteza in cadrul corpului uman;


Surse de lipide:
- lipidele saturate provin din grasimi animale,unt,unele produse lactate;
- lipide nesaturate provin din uleiuri;
- acizii grasi esentiali se gasesc in uleiul de soia,floarea soarelui si porumb,pesti grasi;
- colesterolul se gaseste in ou,organe(ficat,rinichi,creier),icre,unt,lapte,branza,carne grasa;