<B:LOOP VALUES='DATA:POSTS' VAR='POST'><B:INCLUDE DATA='POST' NAME='POST'></B:INCLUDE></B:LOOP> ~ <DATA:BLOG.TITLE></DATA:BLOG.TITLE> <DATA:BLOG.PAGETITLE></DATA:BLOG.PAGETITLE>

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 februarie 2011

Cum sa mancam sanatos: Din ce este compusa piramida alimentara?

Cum sa mancam sanatos: Din ce este compusa piramida alimentara?

Din ce este compusa piramida alimentara?

Paine,cereale,orez,paste (fainoase)

- fundament al alimentatiei echilibrate,"baza"pentru o nutritie adecvata
- contrar opiniei generale painea integrala si neagra,orezul sau pastele fainoase nu constitue alimente hipercalorice
- 6-11 portii/zi
- Ce iti aduc bun?
- polizaharide digerabile ( amidon)
- polizaharide nedigerabile ( fibre alimentare - ajta digestia,previn cresterile bruste ale glicemiei dupa mese,scad riscul de aparitie a cancerului de colon)
- proteine
- minerale ( in special fier si fosfor )
- vitamine in soecial din grupul B ( tiamina si acidul nicotinic)
- confera satietate fara aport de grasimi si sunt relativ ieftine

Legume si vegetale ( zarzavaturi )

- sursa importanta de vitamine si minerale
- alimente cu valoare nutritionala mare (multe vitamine si minerale cu putine calorii)
- 3-4 portii/zi
- Ce aduc bun?
- glucide
- fibre alimentare
- vitamine si minerale
- proteine ( fasolea,mazare,soia)

Fructe

- 2-4 portii/zi
Contin:
- vitamine
- antioxidante ( in principal vitamina C),beta - caroten
- glucide
- fibre alimentare
- minerale
- acizi grasi nesaturati (in nuci,alune,migdale,arahide,fistic)
- protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerelor

Carne,peste,oua

- 2-3 potii/zi
Contin:
- proteine cu valoare biologica inalta (contin toti aminoacizii esentiali)
- minerale (in principal fier;fosfor in carnea de peste,galbenusul de ou)
- vitamine (A,D,E,K,din grupul B - B1,B2,PP,B6,acid folic,acid pantotenic,ciancobalamina)
- acizi grasi omega 3 - in peste
- colesterol ( in special in organe)

Grasimi alimentare si uleiuri

- grasimi animale (slanina,carnea grasa,pielea de la pui,smantana,unt) - au efect de crestere a colesterolului
- grasimi vegetale (uleiuri) - provenite atat din fructul ca atare ( uleiul de masline),cat si din seminte (uleiul de floarea-soarelui,de in) - nu cresc colesterolul(totusi au un continut caloric important);se recomanda folosirea lor fara o prelucrare termica prealabila( in salate)
- margarinele contin acizi grasi trans ( implicati in aparitia aterosclerozei)-consumul lor trebuie limitat

Produse zaharoase

- nu sunt fundamentale pentru pastrarea echilibrului alimentar
- contin glucide cu molecula mica ( glucoza,zaharoza)
 - aduc  un aport caloric ridicat intr-un volum mic

Apa

- este esentiala pentru supravietuire
- se recomanda consumul minim a 8 pahare de apa pe zi
- nu poate fi inlocuita de bauturi carbogazoase/dulci,bauturi alcoolice,dar ceaiul neindulcit poate inlocui o parte din consumul de apa;
- se pot consuma cu moderatie 1-2 cani de cafea pe zi ,pe langa necesarul de apa
- exista recomandari speciale pentru copii si varstnici,care au un risc mare de deshidratare


Activitate fizica zilnica de intensitate medie