<B:LOOP VALUES='DATA:POSTS' VAR='POST'><B:INCLUDE DATA='POST' NAME='POST'></B:INCLUDE></B:LOOP> ~ <DATA:BLOG.TITLE></DATA:BLOG.TITLE> <DATA:BLOG.PAGETITLE></DATA:BLOG.PAGETITLE>

Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 februarie 2011

Ce este alimentatia sanatoasa?

In primul rand alimentatia sanatoasa nu presupune ca anumite mancaruri sa fie interzise,iar unele obligatorii.Trebuie doar a existe un echilibru intre alimentele din dieta,avand drept scop obtinerea si mentinerea unei greutati corporale normale,cresterea calitatii vietii si minimalizarea riscului aparitie bolilor.
Varietatea alimentelor consumate permite organismului a primeasca toti nutrienti esentiali,in special vitamine si minerale necesare mentinerii sanatatii.
"Piramida alimentara" reprezinta exprimarea grafica a recomandarilor nutritionale,a cantitaiilor si tipurilor de alimente ce trebuie consumate zilinic pentru a mentine starea de sanatate.Ea subliniaza echilibrul,varietatea si moderatia cu care este necesar,ca alimentele sa fie consumate, oferind posibilitatea alegerii in functie de cultura,obiceiuri familiale,religie, costul si disponibilitatea alimentelor, alergii si intolerante alimentare. Indicatiile sunt exprimate in proportii de alimente, al caror consum zilnic va furniza toti nutrienti esentiali.
Variatia dintre minimum si maximum in ceea ce priveste numarul de portii depinde de nevoiile energetice si de preferintele alimentare personale.Consumand alimente din toate " etajele" piramidei, se realizeaza un aport adecvat de proteine,glucide si lipide,vitamine si minerale.Nu este indicat sa "sarim" mese - mai ales micul dejun,care este cel mai important.
Alaturi de o alimentatie sanatoasa,activitatea fizica efectuata zilnic aduce reale beneficii scazand riscul de aparitie a obezitatii,diabetului zaharat si bolilor cardiovasculare,a osteoporozei si cancerelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu